Oh kom nou @TUEindhoven, gaan we christelijke studentjes pesten?

De Technische Universiteit Eindhoven besluit vanuit het niets dat alle christelijke studentenverenigingen per september op straat zullen staan. Omdat de universiteit een ‘neutraal karakter’ wil handhaven en hun geen huisvesting meer biedt. Maar eigenlijk natuurlijk gewoon omdat het geld en ruimte scheelt. Even een briefje aan de vice-voorzitter van het bestuur.

Beste Jo van Ham,

dus ik begrijp dat God straks definitief verdwijnt uit Eindhoven. Wat een enig, ambitieus project is dat! Ik vraag me dan direct af hoe zoiets gaat in van die bestuurlijke binnenkamertjes waar witgrijze mannen voor almachtige drie-eenheid spelen.

Was het nou eigenlijk pure onkunde waardoor je de christelijke studentenverenigingen moest laten vallen? Dat jullie met z’n drieën een nieuw gebouw hadden bedacht en er toen later pas achterkwamen dat het huis van de alma mater niet genoeg kamers had voor al haar kinderen? Dat ingenieur Mengelers en rector magnificus prof.dr.ir. F.P.T. (jij mag Frank zeggen) Baaijens jou panisch aankeken? Dat jij quasi-nonchalant je moment of fame pakte en hen geruststelde? Jij, Jo van Ham, vice-voorzitter, het derde bestuurslid maar wel de enige met een juridische graad en een gladde tong, jij zou er wel een mooi verhaal van maken.

Jo van Ham met de oplossing

Je staat op, legt een kalmerende hand op de schouder van ingenieur Mengelers en werpt rector Frank een samenzweerderige glimlach toe. ‘Hoeveel plekken komen we tekort?’. Mengelers antwoordt bedremmeld dat het er drie of vier zijn. Frank zwijgt verbeten, handen tot vuisten gebald, kaken op elkaar. Vanochtend voor de spiegel heeft hij nog tevreden geconstateerd dat hij op een jonge Hans Wiegel lijkt. Hij vraagt zich stilletjes af wat Wiegel zou hebben gedaan in zijn situatie.

Jij weet het wel.

‘En hoeveel… Hoeveel van onze koorballen-clubs zijn er christelijk?’. Met het laatste woord komt een beetje speeksel mee. De voorzitter begrijpt direct wat je bedoelt. Mengelers grijnst: ‘Nu je het zegt, Jo, daar valt nog best in te snijden’.

En zo geschiedde.

Lekker Ichthus Eindhoven kapotmaken

Wat zit daar nou toch onder, Jo? Is het weer die hopeloos ouderwetse tegenstelling tussen natuurwetenschap en religie? Is het babyboomer-nijd over dat onuitroeibare fenomeen religie dat maar blijft bloeien waar secularisatie al eeuwenlang snoeit? Want zeg nou zelf, Jo: een, twee, drie gereformeerd aandoende studentenclubjes op een technische campus in Rooms Brabant, dat doen ze toch maar weer wonderlijk goed. Irritant goed, zo je wilt. Of is het iets anders? Gebruik je deze gelegenheid om principieel te seculariseren, zodat je straks geen enge moslimstudentenclubs hoeft te faciliteren?

Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik net Herbert sprak, de sympathieke voorzitter van Ichthus Eindhoven (tachtig leden). Herbert was stomverbaasd toen hij dit voorjaar plotseling hoorde dat het gebouw van zijn studentenvereniging in september tegen de vlakte zou gaan – en de universiteit er niets voor in de plaats wil geven. Stomverbaasd omdat Ichthus al anderhalf jaar met jullie in gesprek is over dit thema, en dit besluit ineens uit de lucht kwam vallen. Stomverbaasd ook vanwege het principiële besluit – ik noem het een ad hoc bestuurderssmoesje – dat eraan ten grondslag ligt.

‘Als je kijkt naar de steun die andere verenigingen krijgen en dan hoort dat alleen gelovige verenigingen zo worden gekort, dan voelt het als een ongelijke behandeling’, zegt Herbert. ‘Er is geen enkele andere universiteit waar dit gebeurt, in andere steden zeggen ze: dit is idioot, dit kan niet, dit mag niet’. De landelijke website van Ichthus noemt het een besluit dat in strijd is met artikel 1 van de Grondwet: discriminatie op basis van religie.

Seculiere droom, om te kotsen

Maar jij bent een jurist, Jo, en jij zag die beschuldiging al aankomen. Dus zei je snel dat jouw TU/e niets tegen religieuze uitingen van het individu heeft. Jullie hebben zelfs een stilteruimte. Zo zie je de gelovigen blijkbaar het liefst. Als ze er dan zijn, dan het liefst met hun bek dicht in een stilteruimte. Dat liever dan in groepsverband verzameld in een eigen clubgebouw. Way to go, Jo!

Ach man, die achterhaalde seculiere droom. Alsof het al niet erg genoeg is dat alle studenten er hetzelfde uitzien wil jij hen ook nog eens beroven van wat hen uniek maakt – hun geloof. Ik wil er niet in leven, Jo, in jouw ideale land. Religie monddood in een hoekje gedrukt. Die gevierde ‘neutraliteit’ van je is niets dan een schaamlap voor het angstzweet dat parelt in de bilnaad van de ontkerkelijkte elite zodra het woordje God valt. In godsnaam, wat kan er mooier zijn dan een breed en gevarieerd scala van studentenverenigingen op je campus? Dat scheer je toch niet kaal, dat verf je toch niet egaal?

Niet zo bang nou, Jo van Ham

Zeker, Jo. Christelijke studentenverenigingen hebben de neiging om wat vreemde, vrome liederen te zingen. Maar op welke grond is dat minder OK dan de ‘zang-en-zuip-festijnen’ of, in goed Latijn, de ‘cantussen‘ van een seculiere vereniging? Zeker, Jo. Christelijke studentenverenigingen hebben de neiging al te dweperig te doen over een rabbi uit een ver verleden. Maar op welke grond is dat minder OK dan een seculiere obsessie met Aristoteles? Zeker, Jo. Christelijke studentenverenigingen zijn wat specifiek qua doelgroep en niet iedereen zal zich er even goed thuisvoelen. Maar hoe denk je dat dat zit bij de twee ‘heerendisputen‘ en bij de harde corpskernen?

Elke studentenvereniging werkt met archaïsch taalgebruik, een roemruchte historie, gemeenschappelijke liederen, hobby’s, idealen. Zolang dat binnen de grenzen van de wet blijft moet die vrijheid er zijn en verdienen die verenigingen gelijke behandeling. Is een grondrecht, Jo! De religiestress (of natuurlijk gewoon het opportunisme) van een universiteitsbestuur mag daar niet tussenkomen. Daarom ga ik er net als Herbert vanuit dat dit een vergissing is en dat er voor september gewoon een oplossing is gevonden voor het huisvestingsprobleem van Ichthus Eindhoven.

Met warme theologische groet,

Alain Verheij (Research Master of Arts)

5 gedachten over “Oh kom nou @TUEindhoven, gaan we christelijke studentjes pesten?

 • 7 juni 2016 om 13:49
  Permalink

  In het perspectief dat samen met Ichtus nog 6 andere verenigingen geen onderdak meer krijgen, snap ik even niet waarom Ichtus de zielenpiet uit moet hangen. Ichtus is voor de ruimte die ze innemen simpelweg niet in trek bij de studenten. Daarnaast, de verenigingen en disputen die je nu aanhaalt zijn allen of autonoom en hebben onafhankelijk van de TU huisvesting en fondsen of ze zijn zo klein dat ze geen ruimte in beslag nemen. Na een Google query leuk aan elkaar geknoopt riedeltje, maar helaas niet zo indrukwekkend.

  Beantwoorden
  • 7 juni 2016 om 15:42
   Permalink

   Voor zover ik het heb meegekregen helpt de TU Eindhoven iedere noemenswaardige studentenvereniging, eerst werd hier een ledengrens op gesteld, wat in het land normaal is. Echter toen bleek dat de Ichtus die grens had gehaald, wilde de TU Eindhoven geen gelovige groepen ondersteunen want de TU Eindhoven is een seculiere universiteit.

   Vanuit diezelfde lijn is er met het gebouw ook doorgeredeneerd, alle verenigingen die nu in ‘de bunker’ huisvesten (zo heet het huidige gebouw wat gesloopt wordt), zetten dan wel samen dan wel alleen de schouders eronder, alle met hulp van de TU Eindhoven. Alleen de Ichtus krijgt geen hulp, ondanks dat zij zich al hebben ingezet voor het gemeenschappelijke nieuwe gebouw.

   Om nog in te haken op de ‘zielenpiet’ die Ichtus uithangt, vier van de zeven partijen zijn christelijk en daar is al een onderzoek gaande om samen te gaan. De andere drie zijn zo groot, dat ze in een huiskamer ook kunnen samen komen (en dat vaak ook deden).

   Hoe heeft u uw mening onderbouwd? Door ook te Googlen?

   Beantwoorden
   • 7 juni 2016 om 16:48
    Permalink

    Duidelijk dat jij niet aan de TU/e studeert en je conclusies trekt van horen zeggen. Sommige studieverenigingen krijgen al jaren geen financiële steun, alleen huisvesting in de faculteitsgebouwen omdat ze betrokken moeten blijven bij de studie.

    Ditzelfde geldt ook voor de 3 grote studentenverenigingen die al jaren alleen huisvesting krijgen en geen financiële steun (in de Bunker idd).

    Het afgelopen jaar is het beleid van de TU wat betreft verenigingen die wel financiële steun kregen flink op de schop gegaan. Er kwam een glijdende schaal en er is ook goed gekeken naar wat het nut en doel is van de verenigingen. De verenigingen moesten hiervoor ook zichzelf verdedigen wat betreft de uitgaven en het nut van hun activiteiten. Er was geen exacte leden aantal.

    Een goed voorbeeld hiervan is IEEE SBe, zij kregen GEEN financiële steun van de TU maar wel huisvesting (in Flux). Ze waren nooit gevestigd in de bunker, eerst in het oude Potentiaal en na de verhuizing van EE in Flux. Ze hebben naar mijn weten rond de 90 leden maar ook zij konden het nut van hun bestaan niet hard maken dus heeft de TU besloten om hun de huisvesting te ontnemen.

    Het gaat mij voornamelijk om het feit dat de auteur dingen aanhaalt die absoluut niet met dit te maken heeft. Demos is een onafhankelijk vereniging die op zijn eigen voeten staat, ze kregen huisvesting maar dat was het dan ook. Dat zij (zoals elke andere vereniging) een jaarlijkse cantus organiseren heeft niks met dit te maken, ze ook de jaarlijkse stadscantus van het SSRE en ook de cantusen van het ESC en de studieverenigingen.

    De twee herendisputen (waarom de herendisputen wel worden genoemd en de dames disputen niet snap ik even niet) die worden genoemd zijn ook weer zo’n voorbeeld. Camelot is geheel onafhankelijk van de TU, ze krijgen niks. Dignitates is een onderdeel van industria, ze krijgen via Industria een financiële afdracht maar die afdracht is niks ivm het geld wat via sponsoring binnenkomt. Ditzelfde geldt trouwens ook voor het damesdispuut van dezelfde vereniging, l’attaque attique.

    De waarheid is anders dan dat het hier wordt geschetst, als je kritisch wil zijn tegenover de plannen van het CvB dan is dat goed maar kom dan wel met concrete feiten, plannen en oplossingen, zo doen wij dat in Eindhoven. Ga niet mensen afkraken met een zeur verhaal met onzin feiten.

    Beantwoorden
  • 8 juni 2016 om 21:31
   Permalink

   Mike,

   Waar haal jij je informatie dan weer vandaan? Voor zo ver ik weet worden de drie grote verenigingen wel gewoon ondersteund met meerdere tonnen, en bovendien met bestuursbeurzen. Volgens esc zelf (doe je huiswerk en zo) krijgen zelfs meerdere commissies een beurs (http://www.hetesc.nl/vereniging/commissies/ ).
   Daarentegen hebben verenigingen als Ichthus en VGSEi volgens het nieuwe systeem al langere tijd geen bestuursbeurzen meer, laat staan enige andere financiele steun.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.