Dit kan toch niet, mensen

Mijn eerste grote hit op Blendle scoorde ik op een avond na een uitzending van Pauw. De presentator had wat lui en ongeïnformeerd op de Bijbel zitten schelden, samen met schrijver Dimitri Verhulst. Het was een armzalige vertoning, en ik schreef er een kwaad stuk over. Ik kwam op voor een grote groep gelovigen, omdat ik het niet kon aanzien dat zij zonder wederhoor in het verdomhoekje werden gezet door een beeldbepalende mediamaker.

De stijlvorm en het brutale weerwoord vonden veel navolging en waardering in alle kampen. Pauw bood een jaar later zijn excuses aan en zegde toe dat hij wellevender zou worden richting gelovigen.

Maar dan de islam

Toen collega Janneke Stegeman en ik iets later een ‘Manifest tegen moslimhaat’ publiceerden, meende ik eigenlijk iets vergelijkbaars te doen.

In onze media en door vele politici wordt constant ongenuanceerd en kwalijk over ‘de islam’ gesproken. Moslims hebben het in Nederland wat dat betreft veel zwaarder dan christenen. Er zijn relatief veel minder moslims, terwijl het aantal moslimhaters veel groter is dan het aantal christenhaters. Daarnaast hebben politici die moslims hun grondrechten willen ontnemen 20 van de 150 zetels in onze Tweede Kamer. Dat is wel even andere koek dan Jeroen Pauw die af en toe een kwetsend grapje over de Bijbel maakt. Nederlandse moslims hebben écht iets te vrezen van “religiekritiek” in het publieke domein.

Toch merkte ik dat het effect heel anders was.

Waar mijn manifest tegen christenhaat alleen maar positieve reacties opriep, kregen wij na ons manifest tegen moslimhaat bakken stront over ons heen. Een verwarde columnist vergeleek ons met Stalinisten in het gereformeerde Nederlands Dagblad (anderen noemden ons satanskindjes of collaborateurs), mijn inbox liep vol met mensen die ‘door mijn toedoen’ nu toch meer sympathie voor de PVV kregen, er verschenen tegenmanifesten… maar ook mijn gematigde volgers vroegen terloops in de wandelgangen wanneer ik weer zou stoppen met het thema ‘islam’.

Opkomen voor christenen? Erg leuk, tophit, bellende redacties. Opkomen voor moslims? Niet goed voor mijn carrière.

Xenofobie

Ik begrijp prima waarom. Jeroen Pauw en christenen, dat is uiteindelijk ouwe-jongens-krentenbrood. Hij werkte ooit bij de EO, en waarschijnlijk waren zijn grootouders christelijk. Een woordenwisseling tussen seculiere grappenmakers en christelijke relbloggers is er een op gelijke voet tussen mensen die meer gemeenschappelijk hebben dan ze verschillen. Bij elke politieke partij lopen christenen rond, christenen hebben hun eigen omroepen, verenigingen en mediapositie en de grondwettelijke vrijheid van godsdienst is voor hen op maat geschreven.

Atheïsten versus christenen is een gezellig Hollands onderonsje.

Kom je echter op dezelfde manier voor moslims op, dan spelen spontaan de (nauwelijks) latente racistische en xenofobe neigingen van het grote publiek op. Moslims zijn anders, eng, vaak niet-wit, en (voeg hier iets in met Osama, IS of Saoedi-Arabië). Het grote publiek vindt moslims geen sympathieke minderheid en tolereert daardoor veel meer moslimhaat dan christenhaat of jodenhaat. Het grote publiek ziet liever een kerk dan een moskee en houdt zich bij een gebrek aan empathie, rechtvaardigheidsgevoel of liefde voor de rechtsstaat al jaren koest terwijl de tweede partij van Nederland een religie wil verbieden.

Met deze constatering ga ik geen Blendle-hitjes scoren, geen boek extra verkopen en geen uitnodigingen voor interviews ritselen. Ik verlies er, als ik het te vaak benadruk, volgers door (terwijl ik de Lubachs, Pauws, Holmans, Dawkins van deze wereld onvermoeibaar christelijke briefjes blijf sturen die gretig aftrek blijven vinden). Dat is iets om over na te denken.

Maak bezwaar

Ik doe het dus toch weer – kom maar door met de ongepaste nuanceringen, de ‘islamknuffelaar’ reacties of het verveelde wegklikken.

Deze drek, die van het PVV-filmpje hieronder, dat overdag op de publieke omroepen te zien is, door ons bekostigd, door ieder kind te zien, is nóg een stap verder richting genocide. Nog een week, dan roept de fascistoïde dwaas ook op tot ‘punish a muslim day‘.

Onze medeburgers staan onder druk, worden gedemoniseerd, zullen meer en meer met haat en geweld geconfronteerd worden en worden bedreigd in hun grondrechten. De medemenselijkheid is allang dood, de rechtsstaat wankelt nu ook, als we dit accepteren als ‘binnen de grenzen van het betamelijke’.

Dit kun je doen:

  1. Rapporteer het filmpje van de PVV op YouTube (klik op ‘Melden’ en geef aan dat het haatdragende content is)
  2. Mail ombudsman@npo.nl een kort zinnetje dat je bezwaar hebt tegen deze haatzaaiende beelden op jouw publieke omroep
    [update: daar kwam dit antwoord op]
  3. Blijf niet stil, niet op Facebook, niet in de kantine, niet in de kroeg – je weerzin tegen deze rotzooi uitspreken is de manier om je solidair te tonen met de slachtoffers en hen die radicaliseren richting extreemrechts misschien wat rede bij te brengen.

Ik hoop dit artikel nooit meer te hoeven schrijven, maar weet natuurlijk wel beter. Tot de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *