Wat ik dit jaar voor werk heb gedaan

De Top2000. Leuk.

De Oudejaarsconference. Ha.

Serious Request. Mooi.

Maar waar je het echt voor doet…

*Het Alain Verheij Jaaroverzicht!*

2017 was het jaar dat ik voor het eerst fulltime ging freelancen als randkerkelijk theoloog. Een theoloog is iemand die er op een of andere manier voor geleerd heeft om over God, religie, spiritualiteit te spreken. Met randkerkelijk bedoel ik dat ik niet afhankelijk ben van één kerkgenootschap (of vereniging of omroep of school). Ik heb dus de vrijheid én de verantwoordelijkheid om mijn eigen podia te vinden en te kiezen.

Dit is een greep uit mijn werk van het afgelopen jaar.

1. Elke week op Radio 1

Ik schoof wekelijks aan in de radiostudio van De Ochtend (KRO-NCRV). Als huisdeskundige belichtte ik steeds een actueel thema vanuit theologisch oogpunt. Dat ging van #MeToo tot Rusland tot het Rijksmuseum tot het Bijbelboek Job tot het kerstfeest.

Van veel van de uitzendingen van mijn eigen rubriek is een webcam-opname te zien op de website.

In 2018 hoop ik ook weer radiostudio’s vanbinnen te zien. Je hoort me sowieso maandelijks bij Zin in Weekend.

 

2. De petitie ‘christelijke cultuur’

Hoorde jij ook zoveel politici van het rechtsige en populistische slag spreken over ‘onze christelijke cultuur’? Namens de volle breedte van de kerk (de EO, de rooms-en-oud-katholieken, de PKN, de NGK, de Theoloog des Vaderlands…) publiceerde ik een petitie vanuit die christelijke cultuur. Want ja, hoe vul je dat begrip nu eigenlijk in als politicus? We deden een voorzetje. Lees de petitie hier terug en google eens naar de gevolgen in de media. Hier bijvoorbeeld in Trouw.

3. Met regelmaat een Blendle-hitje

Eigenlijk zijn dit gecrowdfunde publicaties! Ik schrijf een stuk en zet het op Blendle, waar jij het voor een paar cent kunt kopen. Elke like, share en ❤️ waardeer ik dus behoorlijk. Dit jaar kwam er weer heel wat langs (het complete overzicht van mijn Blendle-stukken zie je hier). Mijn stuk over 1984 van George Orwell brak mijn persoonlijke Blendle-records en komt vast ook weer in het jaarlijstje van Blendle. Een aanklacht tegen Thierry en Trump en hun christelijke flirts. Een ode aan de Zomergasten-uitzending met Claudia de Breij: heilige woede en een warm hart.

Scroll nog even lekker terug en blijf me volgen (social media-knoppen hieronder) voor de volgende Blendle-stukken!

4. De Lazarus-blogs

Vanaf dag 1 schrijf, spreek, vlog ik al voor Lazarus (voorheen: Zinvloed). Kijk eens op hun site voor de mooiste verhalen. Heeft de grote Charlottesville-rel nog iets met Bijbelverhalen te maken? Ik pakte Sodom en Gomorra erbij. Wie is de volgende Maarten Luther? Ik twijfelde tussen Oprah, King en Trump. Zelf heb ik veel plezier gehad bij het schrijven van een tweeluik over Abrahams jeugd en religiekritiek. En er waren vlogs!

Hier staat alles wat ik er publiceerde voor Lazarus.

5. Theologisch Elftal (Trouw)

Eens in de zoveel tijd bellen ze mijn namens dagblad Trouw. Dan vraagt men mij en een collega-theoloog naar onze Bijbelse visie op een actueel thema. Dat kan over Feyenoords kampioenschap gaan. Yeah! Over het lentegevoel na de verkiezingen (en Pasen!). Of over een wat mislukt lollige televisieserie over religie. Hier!

Recht zo die gaat: volgend jaar hoop ik weer regelmatig te worden opgesteld door Trouw.

6. De podcasts

Ook voor Lazarus, over de zwaarste geloofsvragen. Deze gaat bijvoorbeeld over de Bijbel. Met Elsa Eikema, Reinier Sonneveld, Marieta van Driel. En kijk eens bij Woord op Zondag. Een interview met Elianne Meijer én een aantal preken in podcast-vorm! Scroll er eens doorheen.

7. De vlogs

Misschien ga ik meer experimenteren met vlogs in het nieuwe jaar. Je kunt nu al het een en ander terugzien als je me volgt op YouTube. Gewoon doen dus.

8. De boeken

Een klein boekje stelde ik samen voor Ark Media. Vrees Niet! Een groot boek breng ik deze lente bij Atlas Contact. Het heet God en ik – – – wat je als weldenkende 21ste-eeuwer kunt leren van de Bijbel. Kijk op de site, like de FB-pagina alvast. Leuk en heel spannend!

9. De kerkdiensten, lezingen en festivals

Ja, daar had je bij moeten zijn. Maar soms zijn er opnames. Zoals op het Graceland-festival.

Boek me in 2018 voor lezingen, optredens, discussiepanels, debatavonden, (s)preekbeurten. CONTACT.

10. De interviews

Radio Kunststof, Het Vermoeden (tv), Annemiek Schrijver, Langs de Lijn en omstreken, Trouw, radio 5, radio 1, Groot Nieuws Radio, Christelijk Weekblad, EO/geloven, EO Visie, de Bezieling, etc, etc, etc, en in deze leg ik mijn werk bijvoorbeeld uit.

11. De columns

Dit jaar kon je bijvoorbeeld vaste columns van me lezen bij Woord & Dienst en bij Dag6. Dat gaat in 2018 nog even door. Gastbijdragen publiceerde ik bijvoorbeeld in het Nederlands Dagblad, in Open Deur, in Beeldenstorm, op NieuwWij, et cetera et cetera.

12. Social media

Want theoloog des twitterlands ben je niet voor niets.

Volg me op diverse kanalen door hieronder op de symbooltjes te klikken, liken, inschrijven, en graag tot volgend jaar!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.