Het beste van 2015! #jaarlijstje

Tijd voor een jaaroverzichtje! Het regende blogs, preken, verhalen in je timeline en je hebt niet alles kunnen lezen. Dat is ook nergens voor nodig. Dit waren mijn beste van 2015.

De ongrijpbare theoloog uithangen bij Zinvloed

 1. Wat doet een theoloog? Ik schreef het voor de >50% niet-kerkgangers in mijn Twitterstream, maar ook gelovigen reageerden en deelden meer dan ik vooraf hoopte. Intentieverklaring: dit wil ik zijn als theoloog.
 2. Wie zichzelf TinderTheoloog noemt, moet ook daad bij het woord voegen. Ik moest met een stuk tekst voor de dag komen, want Sunday Assembly nodigde mij uit voor een lezing. Welnu, dit is een TinderTheoloog.
 3. Atheïstische twittervriendin Anne Ardon ging samen met mij naar een evangelische kerkdienst. Hoe zij en ik dat beleefden, schreef ik in dit verhaal.

Zie mijn auteurspagina op Zinvloed voor meer, zoals mijn fittie met Tim Hofman, mijn club van 27 serie en Nietzsche.

Schermafbeelding 2015-12-29 om 19.50.40

Lekker trollen

 1. Ik deed alsof ik een rode panda was. Ja, ik deed alsof ik een rode panda was. Het leverde een fijne twitterdag en een lief Zinvloed-blogje op.
 2. Goede vriend Laurens schreef een mooie ode aan hen die single zijn met kerst. In overleg met hem besloot ik, te doen alsof ik een gereformeerde dominee was. Dominee Holwerda werd geboren. Zijn achterlijke gastblog werd klakkeloos overgenomen door CIP en Habakuk. Lees het verhaal op Staat Geschreven.
 3. Ik liep toevallig bij de Markthal, toen ik me plots middenin een christelijke stoet demonstranten bevond. De ‘Mars voor Jezus’ zou gaan beginnen. Ik besloot, mee te lopen en alles liep vervolgens uit de hand. Het kwam ook op Staat Geschreven en Zinvloed.

—bonus— een rap over Kees van der Staaij —bonus—

Schermafbeelding 2015-12-29 om 19.49.49

Wat Staat Geschreven, is waar

 1. Ik fulmineerde ouderwets op die christelijke twijfelhype. Het werd me niet door iedereen in dank afgenomen.
 2. Geloof je nog alles, Alain? Ja, ik geloof nog alles, maar wel alles anders. En dat is niet leeg!
 3. Met elke sigaret ga ik meer van Paulus houden. Ja, zo is het ook. Oude geloofsteksten werken nog in het leven van vandaag.

Zie mijn auteurspagina op Staat Geschreven voor meer, zoals mijn geliefde Marta, #EHvolutie en mijn kerkverlating.

10253898_809345279095453_4451461987780914152_n[1]

Het kost wat, maar dan heb je ook wat

 1. Als Jeroen Pauw en Dimitri Verhulst een gemakzuchtig item over de Hebreeuwse Bijbel maken, krijgen ze boze theologen over zich heen. Dit stuk was het meest gelezen stuk dat ik ooit schreef.
 2. Ik ben een slet (maar dat geeft niet, want ik ben een man). Over mijn harem van twintig vrouwen. Kwam in de Blendle nieuwsbrief!
 3. Mijn moeder en ik zijn niet gemaakt om alleen te zijn. Over single zijn, over vakantie en eigenlijk vooral voor mijn moeder.

Schermafbeelding 2015-12-29 om 19.47.40.png

Multimedia

 1. Radiokerkdiensten! Met Marleen Stelling in de Vermoedenviering. Ik schoof verschillende keren aan, waaronder deze zomereditie.
 2. Een beetje trollerig, maar hé, het was de eerste. Een vlog over ’n raar krantenartikel over het uitsterven van religie.
 3. Videodebat! Tijs van den Brink versus Antonie Fountain, over een thema dat helaas actueel blijft: vluchtelingen.

What’s next?

Dat ontdekken we in 2016. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik maandelijks een overzichtje met wat er zoals geschreven en gebeurd is. Ik zal daar ook periodiek een Blendle stuk gratis weggeven. Doen!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *