Ik weiger een Wikipedia-artikel te worden

Het plaatje bij dit artikel komt uit een filmpje van NU.nl. De nieuwswebsite bracht rond de paasdagen een handige animatie uit, die ons in een seconde of 45 uitlegt waarom we eigenlijk vrij zijn op Goede Vrijdag, Hemelvaart en Tweede Pinksterdag.

Mijn christelijke netwerk was uitzinnig. Medegelovigen en collega-theologen wisten niet hoe snel ze het filmpje moesten delen. Eindelijk weer eens een seculier medium dat met iets anders komt dan de bezoekcijfers van meubelboulevards op de maandag na Pasen. Het mocht weer over Jezus gaan. Woorden als ‘uitstorting van de Heilige Geest’ kwamen langs. En dat op NU.

Ook ik was dolblij met het filmpje, zodra ik het zag verschijnen. Inmiddels is dat enthousiasme bij mij helaas getaand. Daar heb ik drie redenen voor.

1. Blijkbaar weet niemand het meer

Infographics maak je over onderwerpen die zo onoverzichtelijk of vreemd zijn dat er jip-en-janneketaal moet worden ingezet, liefst gelardeerd met schematische plaatjes en een rustgevend muziekje. ‘Kijk maar, het is niet écht moeilijk, klik hier en wij leggen het je uit’.

Goed dan. Blijkbaar hebben we dat tegenwoordig ook nodig voor het basale verhaal van Jezus dat onze cultuur meer dan duizend jaar lang domineerde. Best een beetje droevig, maar dat wisten we al van het God in Nederland rapport. De generatie die de kerk allergisch heeft verlaten, is weggebleven en heeft haar kinderen opgezadeld met een religieus analfabetisme dat maakt dat dit soort filmpjes nodig zijn. Waar ging dit fout tussen kerk en Nederland? We hebben een verhaal dat al tweeduizend jaar goed werkt, in een halve eeuw om zeep geholpen.

2. De kerk moet haar pr niet uitbesteden

Een filmpje als dit gaat straks automatisch fungeren als een Wikipedia-artikel. Een soort once and for all heldere duiding aan de hand waarvan iedere niet-kenner voortaan de christelijke feestdagen gaat definiëren. Maar van Wikipedia weten we allemaal: het is leuk als een oppervlakkige kennismaking met een ver-van-mijn-bed thema of voor het schrijven van je profielwerkstuk. Maar vraag je het de betrokkenen of de experts zelf, dan krijg je steevast te horen dat zij absoluut niet te spreken zijn over de inhoud van zo’n entry.

Hoeveel budget, hoeveel theologen, hoeveel ervaring heeft de kerk? En toch moet NU.nl de eerste zijn die met een fatsoenlijk filmpje over haar belangrijkste feesten komt. De kerk heeft daarin een kans laten liggen, maar het is zaak dat ze snel de grip op haar eigen pr terugclaimt. Dat ze zelf met kwalitatief hoogstaand, deelbaar en overzichtelijk materiaal komt. Anders maakt ze zich afhankelijk van de goodwill van seculiere media. En dat gaat best goed zolang je door die media als een ongevaarlijk, min of meer sympathiek hobbyclubje wordt gezien. Dat het met beeldvorming in de media echter ook heel anders kan lopen, dat hoor je als je met de imam om de hoek gaat praten.

3. Het verhaal gaat veel dieper

Laat je een seculiere vormgever een uitlegfilmpje over de christelijke feestdagen maken, dan krijg je de droge verhaallijn te horen. Goede Vrijdag: Jezus dood. Paaszondag: Jezus terug. Hemelvaart: Jezus wéér weg. Pinksteren: Heilige Geest (whatever that may be). Heel begrijpelijk, maar daarom niet minder zinloos. Wij vieren geen feest omdat we theoretisch geloven dat er tweeduizend jaar geleden wat curieuze gebeurtenissen plaatsvonden in Romeins Judea. We vieren feest omdat een eeuwenoud verhaal van toen ons nog steeds iets vertelt over het leven nu.

Met Pasen is dat de voorzichtig opstandige uitspraak dat de dood niet het laatste woord heeft. Met Hemelvaart is dat het kroningsfeest van de marteldode, en het vieren van de gedachte dat ons hoofd in de wolken is en wij ons aan heilige dromen mogen wagen. Met Pinksteren is dat het vuur in onze botten, het verhaal van hoop in alle talen, het besef dat wij de machtige oogst kunnen zijn van het kwetsbare zaadje dat met Goede Vrijdag werd begraven.

Werk voor de kerk

Allemaal theologie, allemaal diepere lagen die je van NU.nl niet hoeft te verwachten. Zij deden hun werk goed, maar dat werk wordt ergens begrensd door enerzijds onwetendheid en anderzijds het religieus neutrale karakter van de website. Het wordt tijd voor theologen die kort en bondig de kern van de christelijke begrippen en rituelen uit weten te leggen. Zeker ook online. Het wordt tijd voor een kerk die daar prioriteit en budget aan geeft. Het wordt tijd voor de eerste viral vlog of infographic van de Rooms-Katholieke Kerk of de PKN.

In de tussentijd probeer ik hier iets uit te vogelen met Goede Vrijdag, Hemelvaart en op Pinksterzondag een vlog op Lazarus Magazine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *