Reactie op PEGIDA en Polen

Dit was helaas weer een week waarin het christendom vooral als extreemrechts identiteitskenmerk in het nieuws kwam. In Polen riep een enorme menigte ‘Wij Willen God!’, waarmee ze eigenlijk bedoelden: ‘Wij Willen Geen Moslims!’.

In Enschede liep een als priester verklede Pegida-nazi varkensbloed te sprenkelen op de plaats waar men een moskee gaat bouwen.

Hoe schrijnend is je morele failliet als je hele identiteit draait om het tégen andere mensen zijn (en dan ook nog in een geleende taal: ‘Gegen Islamisierung’). Wat moet je een leegte in je ziel hebben dat je zelf niets tegenover die enorm enge cultuur kunt stellen dan ándermans identiteit (de christelijke) of de vermeende magische grote angst van je tegenstander (varkensbloed).

De enige varkens die ik zou vrezen
zijn zwijnen die lopen op twee benen.

Een ludieke actie noemen ze het. Wel, een ludieke Bijbeltekst die ik daar ludiek tegenover zou willen stellen is: ‘Misbruik de naam van de HEER niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan’.

Een ludiek feitje dat ik tegenkwam in een ludiek onderzoek dat de EO deze week ludiek presenteerde is het volgende: protestantse christenen hebben gemiddeld genomen meer bereidheid om vluchtelingen op te vangen. Weet dus met wie je je associeerde tijdens je polderkukluxklanverkleedpartijtje.

Je kunt meer kerken willen in Nederland, en dat is prima, maar als het goed gaat krijg je er dan ook gelijk meer tolerantie, meer vluchtelingen en meer medemenselijkheid bij.

En minder angst, trouwens, dus waar wacht je op. Breng die varkensjus terug naar je moeder (nog zo’n ludiek weetje: de Bijbel verbiedt het eten van varkensvlees ook!), doneer je zwarte cape aan een dakloze (het is immers net Sint Maarten geweest) en schuif gerust en masse aan in de vele kerken die ons land rijk is. Dan is er misschien nog redding voor jouw persoonlijke beschaving, en laten we daar eens beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *